0485-471465 / 06-22668582 info@vanvonderencatering.nl

Tapas

Tapas zijn het hart van het Spaanse caféleven. Zij kunnen bestaan uit een heerlijk stukje vis, ingelegde olijven of een pittige chorizo en worden genoten bij een glas sherry in een café of bar. Het woord tapabetekent letterlijk deksel. In vroegere tijden was dat de functie van een tapa: Een stukje brood of een gedroogde ham werd als een dekseltje op een glas wijn gelegd tegen de vliegen. De zoute lekkernijen bevorderen bovendien de dorst, dus de omzet! Sindsdien zijn de tapas een eigen leven gaan leiden en ze zijn nu vaak de reden van een bezoek aan een café of bar. Vandaag de dag betekenen tapas niet alleen een lekker hapje, maar een manier van leven, een manier van uitgaan. Spanjaarden lunchen uitgebreid en dineren niet eerder dan een uur of tien ‘s avonds. Om de honger te stillen worden tussendoor, onder het genot van een koel drankje en in het gezelschap van goede vrienden, tapas genuttigd. Tapas zijn niet altijd kleine hapjes. Alhoewel ze aangeboden worden als kleine hapjes, lijken sommige porties verdacht veel op een voorgerecht of zelfs een hoofdgerecht en ze kunnen heel creatief gemaakt zijn, afhankelijk van de kok.

Het Spaanse eten is niet zo heet en kruidig als dat van bijvoorbeeld Zuid-Amerika, alhoewel elementen van de voormalige koloniën terug te vinden zijn. Het is een eenvoudige keuken. Er wordt gebruik gemaakt van de beste producten, van verse vis, zongedroogde tomaten en paprika’s, tot traditionele gerechten met gerookt vlees en vis, vaak op smaak gebracht met saffraan, paprikapoeder en olijfolie. Er zijn geen speciale regels voor het nuttigen van tapas. Ze kunnen dienen als borrelhapjes, maar ook als plaatsvervanger voor het diner.

Wat drink je bij tapas?

Frisdrank, bier, wijn of ijskoude sangria, het kan allemaal. Maar voor het echte Spanje gevoel, drink je een glas droge ijskoude sherry!